bestaat uit ongeveer 25 leerlingen en is modern ingericht. Ieder lokaal is goed geventileerd, heeft voldoende natuurlijk licht en er is ruimte om je rustig op je werk te concentreren. De lokalen van de midden- en bovenbouw hebben een bovenverdieping, waar met name zelfstandig gewerkt wordt.
De onderbouw
Kinderen starten in de instroomgroep, in groep 0/1. Vanuit veiligheid en vertrouwen wordt er gespeeld en geleerd. Jonge kinderen leren door te spelen. Wij werken vanaf schooljaar 2021-2022 met de kleutermethode Onderbouwd. Een complete kleutermethode, waarbij gedacht en gewerkt wordt vanuit leerdoelen. Het doelbewust inzetten van uitdagend ontwikkelingsmateriaal vinden wij belangrijk. Al handelend kunnen kinderen zo hun ontwikkelingsdoelen behalen. Wij zorgen voor een compleet en beredeneerd leeraanbod.
Zelfstandigheid ontwikkelen vinden wij ook zeer belangrijk. Zelf keuzes leren maken, materialen pakken, elkaar helpen; het zijn zaken die een kind in staat stellen om een stukje trots en eigenwaarde te ontwikkelen. Daarnaast is er veel ruimte voor dans, zingen en voor het maken van muziek. Meester Johan komt bijvoorbeeld elke vrijdagochtend in de klas om muziekles te geven én dat is altijd feest!
In groep 1/2 wordt voortgezet wat de kinderen aan kennis en vaardigheden hebben opgedaan in de voorgaande klas. De focus ligt al wat meer op een voorbereiding richting het schoolse leren van groep 3, maar is er tevens nog voldoende ruimte om volop te spelen en om echt kleuter te zijn! Want juist zo leren deze kinderen het beste. Knutselen, zingen, lezen, dansen en niet te vergeten; buiten spelen! Het zijn voorwaarden om een kind tot leren te laten komen. In groep 2 worden de oudste kleuters op allerlei manieren uitgedaagd om de ontwikkeling te stimuleren en nieuwe vaardigheden te oefenen en te verbeteren. Net als in groep 0/1 wordt er gewerkt met de methode Onderbouwd, waardoor er een doorgaande lijn is binnen de school.
..Stonden er twee scholen in Rottevalle, een openbare school Yn'e Mande en een christelijke school de Finne. Met de krachten gebundeld geven wij onderwijs nu samen vorm als samenwerkingsschool, waarin zowel de denominaties openbaar en christelijk zich thuis voelen. Benieuwd hoe wij dit doen? Kom eens langs!
In groep 3/4 leren de leerlingen veel nieuwe dingen. Het is de groep waar de leerlingen leren lezen, schrijven en rekenen. De overgang van groep 2 naar groep 3 is best een grote stap. Hier zijn wij ons terdege van bewust en het fijne aan een 3/4 combinatiegroep is dat leerlingen uit groep 3 een voorbeeld hebben aan groep 4, maar tevens blijft er veel aandacht voor onze 'oudste kleuters'. Even extra naar buiten, spelen in hoeken of het naaste lokaal, ook in groep 3/4 is hier aandacht en ruimte voor. Want hoe belangrijk is een goede balans tussen in- en ontspanning? Volgens is uitermate belangrijk! Door coöperatief te werken leren leerlingen van én met elkaar.
Het eerste half jaar is de leerkracht vooral bezig met de competentie 'leren leren'. Hoe gaat dat in onze groep? Hoe leren wij met en van elkaar? Hier is veel aandacht en ruimte voor, zodat leerlingen steeds beter weten wat er van ze verwacht wordt. Ook vakken gericht op natuur en milieu, muziek en creatieve vorming krijgen ruime aandacht. En wat te denken van Fries? Waar dit in de onderbouw 'ongemerkt' gegeven werd, krijgt dit vak ook in deze groep zijn vervolg. Fries lezen, luisteren en spreken zijn hierbij belangrijk.
In deze groep ligt de focus op rekenen, taal en lezen en er is veel tijd en ruimte ingericht voor extra instructies en ondersteuning (behoefte van de groep), ook gegeven door onze onderwijsassistente en door de intern begeleider. Door een intensief en rijk aanbod, goede instructies en lessen waarbij afstemming en differentiatie hoog in het vaandel staan, werken wij toe naar opbrengsten die passend zijn bij onze leerlingpopulatie. Wij streven er naar leerlingen mee te geven wat zij verdienen. Daarnaast vinden wij het ook voor deze groep erg belangrijk de balans tussen in- en ontspanning goed te laten zijn. Ook in deze groep is er aandacht voor vakken als natuur- en milieu, aardrijkskunde, muziek, Friese les en creatieve vorming.
Ons doel is; leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op het vervolgonderwijs. Net zoals in groep 5/6 werken wij ook in deze groep hard aan o.a. het vergroten van de rekenvaardigheden, taal- en leesvaardigheden. Wij streven ernaar een uitstroom te realiseren, die aansluit bij de optimale mogelijkheden van onze leerlingen. Wij willen uit onze leerlingen halen wat er in zit, vinden dat zij hier recht op hebben. Wij zijn ambitieus en werken hierin nauw samen met de ouders én de leerlingen. Zij worden betrokken bij dat wat zij moeten leren en het waarom. Welke wensen hebben zij zelf? Met welke competenties willen zij de basisschool verlaten? Wij gaan hierover met onze leerlingen in gesprek. Leren wordt vergroot (zo weten wij uit onderzoek) door verschillende hersengebieden te activeren. O.a. muziek, maar ook creatieve vorming, Fries, geschiedenis en aardrijkskunde zijn o.a. ook vakken waar wij aan werken. Op competenties zoals 'zelfstandigheid' en 'plannen en organiseren' doen wij tevens een groot beroep. Dit maakt dat leerlingen met voldoende bagage onze school verlaten.
De IEP-eindtoets wordt in groep 8 gemaakt en er wordt afgesloten met een musical en schoolkamp voor de gehele groep 7/8.
Wij streven ernaar dat leerlingen terug kunnen blikken op een fijne, vertrouwde en vooral ook uitdagende basisschooltijd.